Miért vagyunk?

Tudjon meg többet

TérTáncKoncert

„Fischer Iván és a BFZ csodát tesz a gyerekekkel. Felemelő látni, hogy a közös munka, az együttműködés örömét a zene és a tánc élményével táplálja beléjük.”

(Molnár B. Béla, közönségünk tagja)

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncert elnevezésű nagyszabású kezdeményezését, amely nemcsak a muzsikáról és a közös táncról, hanem az egymás iránt érzett felelősségről, toleranciáról és tiszteletről is szól.

A program legfontosabb szereplői azok a gyerekek, akik a Fesztiválzenekar élő zenei kíséretére évről évre együtt táncolnak a budapesti Hősök terén, ahol egy napra ők is valódi hősökké válhatnak. Roma és nem roma, szegény sorból származó és jobb anyagi körülmények között élő gyerekek hónapokon át közösen dolgoznak egy célért, aminek az eredményét már egy valódi kreatív közösségként élvezhetik.

A TérTáncKoncert jóval több mint egy egyszerű szabadtéri koncert. A próbaidőszakon túl a résztvevő gyerekeknek regionális találkozókat és készségfejlesztő táborokat szervezünk dráma,- zenei, táncos és társasjáték foglalkozásokkal, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány szakmai segítségével, így teremtve lehetőséget az ismerkedésre, és így fejlesztve az egymás iránti bizalmat és együttműködést.

Nagyszabású ingyenes szabadtéri koncertünket 2018-ban negyedszer is megszervezzük.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar a nemzetközi zenei élet egyik sikertörténete: a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, sőt a New York Times egy alkalommal egyenesen a legjobbként hivatkozott rá. Rendszeresen jelen vagyunk a legfontosabb koncerttermekben a Carnegie Halltól a Musikvereinig, a külföldi sikerek mellett a legfontosabb küldetésünknek mégis azt tartjuk, hogy itthon minden korosztályhoz és a társadalom minden rétegéhez eljuttassuk a klasszikus zene szépségét.

Abban hiszünk, hogy a muzsika képes összekötni egymástól teljesen különböző sorsú és hátterű embereket. Bátran merészkedünk ismeretlen utakra és évről évre új koncertformákat dolgozunk ki a legfiatalabb generáció számára.

Edukációs programunk egyedülálló: Hangszerkóstolót viszünk iskolákba, a klasszikus Kakaókoncertek mellett Autizmusbarát Kakaókoncerteket szervezünk, a Zenevár során nem csak zenélünk, de hangszereket is készítünk közösen a gyerekekkel, a TérTáncKoncertbe pedig hátrányos helyzetű fiatalok százait vonjuk be. Közösségi koncertjeinken egyre többször lépünk fel olyan alternatív helyszíneken – idősotthonokban, elhagyott zsinagógákban, kórházakban, gyermekotthonokban, börtönökben –, ahol igazán közel kerülhetünk a közönséghez.

Fischer Iván

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója, a berlini Konzerthaus és a Konzerthausorchester zeneigazgatója. Zeneszerzőként is tevékeny: műveit bemutatták az Egyesült Államokban, Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon, Németországban és Ausztriában is. Nagy sikerű opera-előadások rendezője.

Vendégkarmesterként rendszeresen vezényli a Berlini Filharmonikusokat és a Concertgebouw Zenekart, és dolgozik a nagy amerikai zenekarokkal is. Újító személyiség, 2014 óta elhagyatott zsinagógákba szervez koncerteket a Fesztiválzenekarral.

Rangos nemzetközi díjai mellett (Kristály-díj, Chevalier des Arts et des Lettres, a brit Királyi Filharmóniai Társaság Díja, Ovatie-díj, a Brit Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja) Kossuth- és Prima Primissima-díjas. 2015. március 28-án az Abu-Dzabi Fesztivál életműdíját vehette át. 2016-ban az Argentin Zenekritikusok Szövetsége a legjobb külföldi karmesternek választotta.

Hírlevél