Miért vagyunk?

Tudjon meg többet

TérTáncKoncert a toleranciáért

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2018 nyarán is megszervezte nagyszabású, ingyenes szabadtéri koncertjét, a TérTáncKoncertet. Brahms Magyar táncaira több mint 500 hátrányos helyzetű térségből érkező és szerencsésebb sorsú, roma és nem roma fiatal táncolt együtt június 17-én. Fischer Iván, a BFZ és a meghívott cigány muzsikusok a koncertet a nemrég elhunyt Kossuth-díjas cimbalomművész, Ökrös Oszkár emlékének ajánlották. A TérTáncKoncertet idén új helyszínen, a Szent István-bazilika előtti téren rendeztük meg.

A Fesztiválzenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncert elnevezésű kezdeményezését, amely nemcsak a muzsikáról és a közös táncról, hanem az egymás iránt érzett felelősségről, toleranciáról és tiszteletről is szól.

A program legfontosabb szereplői azok a többségében hátrányos helyzetű térségekből érkező gyerekek, akik a Fesztiválzenekar élő zenei kíséretére évről évre együtt táncolnak Budapest szívében, hogy egy napra ők is valódi hősökké válhassanak. A fiatalok hónapokon át közösen dolgoznak egy célért, aminek az eredményét már egy valódi kreatív közösségként élvezhetik a fővárosban. A koncert vezető koreográfusa a Harangozó-díjas Vári Bertalan.

A TérTáncKoncert jóval több mint egy egyszerű szabadtéri koncert. A próbákon túl a résztvevő gyerekeknek regionális találkozókat és készségfejlesztő táborokat szervezünk dráma,- zenei, táncos és társasjáték foglalkozásokkal, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány szakmai segítségével. Így teremtjük meg a lehetőséget az ismerkedésre, és így erősítjük az egymás iránti bizalmat és együttműködést.

A Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar a nemzetközi zenei élet egyik sikertörténete: a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, sőt a New York Times egy alkalommal egyenesen a legjobbként hivatkozott rá. Rendszeresen jelen vagyunk a legfontosabb koncerttermekben a Carnegie Halltól a Musikvereinig, a külföldi sikerek mellett a legfontosabb küldetésünknek mégis azt tartjuk, hogy itthon minden korosztályhoz és a társadalom minden rétegéhez eljuttassuk a klasszikus zene szépségét.

Abban hiszünk, hogy a muzsika képes összekötni egymástól teljesen különböző sorsú és hátterű embereket. Bátran merészkedünk ismeretlen utakra és évről évre új koncertformákat dolgozunk ki a legfiatalabb generáció számára.

Edukációs programunk egyedülálló: Hangszerkóstolót viszünk iskolákba, a klasszikus Kakaókoncertek mellett Autizmusbarát Kakaókoncerteket szervezünk, a Zenevár során nem csak zenélünk, de hangszereket is készítünk közösen a gyerekekkel, a TérTáncKoncertbe pedig hátrányos helyzetű fiatalok százait vonjuk be. Közösségi koncertjeinken egyre többször lépünk fel olyan alternatív helyszíneken – idősotthonokban, elhagyott zsinagógákban, kórházakban, gyermekotthonokban, börtönökben –, ahol igazán közel kerülhetünk a közönséghez.

Fischer Iván

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója, a berlini Konzerthaus és a Konzerthausorchester zeneigazgatója. Zeneszerzőként is tevékeny: műveit bemutatták az Egyesült Államokban, Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon, Németországban és Ausztriában is. Nagy sikerű opera-előadások rendezője.

Vendégkarmesterként rendszeresen vezényli a Berlini Filharmonikusokat és a Concertgebouw Zenekart, és dolgozik a nagy amerikai zenekarokkal is. Újító személyiség, 2014 óta elhagyatott zsinagógákba szervez koncerteket a Fesztiválzenekarral.

Rangos nemzetközi díjai mellett (Kristály-díj, Chevalier des Arts et des Lettres, a brit Királyi Filharmóniai Társaság Díja, Ovatie-díj, a Brit Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja) Kossuth- és Prima Primissima-díjas. 2015. március 28-án az Abu-Dzabi Fesztivál életműdíját vehette át. 2016-ban az Argentin Zenekritikusok Szövetsége a legjobb külföldi karmesternek választotta.